Pytanie na Śniadanie

Burgery z boczniakami

Naleśniki z musem truskawkowym
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 200 g truskawek
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek mięty
  • 1 cytryna
Mleko zblenduj z olejem, posłodź, posól i dodaj - nieustannie blendując - mąkę. Naleśniki smaż na suchej patelni naleśnikowej z obu stron. Truskawki obierz, umyj i rozdrobnij z syropem klonowym za pomocą widelca. Śmietanę zakwaś cytryną i połącz z poszatkowaną miętą. Naleśniki nadziewaj musem, zamykaj w trójkąty i skrapiaj kwaśną śmietaną. Dekoruj miętą i syropem klonowym.

Ekspresowe spaghetti z pieca
  • pęczek włoszczyzny
  • 1⁄2 kalafiora (lub selera korzeniowego)
  • 200 g boczniaków
  • 5 świeżych pomidorów
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 suszonych moreli bez pestek
  • świeża papryka
  • łyżeczka kurkumy
  • cukinia
  • szczypiorek
  • łyżeczka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • suszone oregano
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • natka pietruszki
2–3 piórka szczypiorku posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze obraną i umytą włoszczyznę, kalafior oraz boczniaki. Możesz dodać łyżeczkę oliwy. Piecz w 170°C przez 25 minut: paprykę przekrojoną na pół i pozbawioną gniazda nasiennego, przekrojone na pół świeże pomidory. Gdy ostygną, z pomidorów i papryki zdejmij skórkę.
Umieść w malakserze natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, 1–2 łyżki ziół prowansalskich, łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu ziołowego, morele, suszone pomidory. Rozdrobnij na masę o konsystencji lekko granulowanej pasty. Dorzuć pomidory i paprykę i ostrożnie miksuj, tak żeby dawało się wyczuć ich kawałeczki. Dodaj rozdrobnione wcześniej i upieczone warzywa, mieszaj ręcznie do połączenia składników. Ewentualnie podgrzej. Podawaj z ciepłym makaronem z cukinii, lekko podsmażonym na patelni albo przelanym wrzątkiem.

Burgery z boczniakami
  • 1⁄4 kalafiora
  • 200 g boczniaków
  • 200 g gryki kiełkowalnej
  • por (biała część) lub spora dymka (bez szczypioru)
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta oregano
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta kurkumy w proszku
  • szczypta mielonej papryki
  • płaska łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka oliwy
  • nasiona sezamu lub czarnuszki
Kalafior i grykę ugotuj na parze. Lekko podduś boczniaki. Pora drobno pokrój, podduś z rozdrobnionym czosnkiem i resztą przypraw przez kilka minut. Pozostałe warzywa i kaszę rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę, połącz z porem i zagnieć ciasto. Na posypanej sezamem blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż uformowane burgery. Posyp sezamem również z wierzchu, piecz w 180°C przez 25 minut.

Tarta szpinakowo-szparagowa
  • 300 g komosy ryżowej kiełkowanej
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 40 g mąki z pestek melona (lub migdałowej)
  • spory seler korzeniowy
  • pęczek szparagów zielonych
  • 150 g orzechów nerkowca
  • kurkuma w proszku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • suszony lubczyk
  • sok z cytryny
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • soda oczyszczona
W malakserze umieść ugotowaną wcześniej komosę, kawałek selera (około 100 g), posól odrobinę, dodaj szczyptę sody i zmiksuj na gładką, zwartą masę. Jej gęstość reguluj ewentualnie dodatkiem siemienia i mąki melonowej. Zagnieć do połączenia się składników. Wyłóż blaszkę do tarty papierem do pieczenia i wyklej ciastem formę tak, żeby pokrywało cienko spód i brzegi. Podziurkuj ciasto widelcem i piecz w 170°C około 10 minut do lekkiego zrumienienia.
W trakcie pieczenia zrób sos: w malakserze umieść pozostałą część selera, nerkowce, szczyptę kurkumy, odrobinkę gałki muszkatołowej, sok z cytryny, szczyptę soli, lubczyku i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej ostrożnie wody i/lub dodaj (jeżeli masz) kawałek podpieczonej cukinii bez skórki. Do gotowej masy wsyp posiekany szpinak, wymieszaj i wyłóż na spód tarty.
Udekoruj ugotowanymi i ostudzonymi szparagami oraz pomidorami, posyp ulubionymi ziołami i piecz przez 20–30 minut, do ścięcia się farszu.
Więcej na ten temat