Naleśniki z musem truskawkowym
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 200 g truskawek
- 50 ml syropu klonowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek mięty
- 1 cytryna
Mleko zblenduj z olejem, posłodź, posól i dodaj - nieustannie blendując - mąkę. Naleśniki smaż na suchej patelni naleśnikowej z obu stron. Truskawki obierz, umyj i rozdrobnij z syropem klonowym za pomocą widelca. Śmietanę zakwaś cytryną i połącz z poszatkowaną miętą. Naleśniki nadziewaj musem, zamykaj w trójkąty i skrapiaj kwaśną śmietaną. Dekoruj miętą i syropem klonowym.
Ekspresowe spaghetti z pieca
- pęczek włoszczyzny
- 1⁄2 kalafiora (lub selera korzeniowego)
- 200 g boczniaków
- 5 świeżych pomidorów
- 5 suszonych pomidorów
- 5 suszonych moreli bez pestek
- świeża papryka
- łyżeczka kurkumy
- cukinia
- szczypiorek
- łyżeczka oliwy
- zioła prowansalskie
- suszone oregano
- suszony czosnek niedźwiedzi
- natka pietruszki
2–3 piórka szczypiorku posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze obraną i umytą włoszczyznę, kalafior oraz boczniaki. Możesz dodać łyżeczkę oliwy. Piecz w 170°C przez 25 minut: paprykę przekrojoną na pół i pozbawioną gniazda nasiennego, przekrojone na pół świeże pomidory. Gdy ostygną, z pomidorów i papryki zdejmij skórkę.
Umieść w malakserze natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, 1–2 łyżki ziół prowansalskich, łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu ziołowego, morele, suszone pomidory. Rozdrobnij na masę o konsystencji lekko granulowanej pasty. Dorzuć pomidory i paprykę i ostrożnie miksuj, tak żeby dawało się wyczuć ich kawałeczki. Dodaj rozdrobnione wcześniej i upieczone warzywa, mieszaj ręcznie do połączenia składników. Ewentualnie podgrzej. Podawaj z ciepłym makaronem z cukinii, lekko podsmażonym na patelni albo przelanym wrzątkiem.
Burgery z boczniakami
- 1⁄4 kalafiora
- 200 g boczniaków
- 200 g gryki kiełkowalnej
- por (biała część) lub spora dymka (bez szczypioru)
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- sól
- ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1⁄2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta oregano
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- szczypta kurkumy w proszku
- szczypta mielonej papryki
- płaska łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka oliwy
- nasiona sezamu lub czarnuszki
Kalafior i grykę ugotuj na parze. Lekko podduś boczniaki. Pora drobno pokrój, podduś z rozdrobnionym czosnkiem i resztą przypraw przez kilka minut. Pozostałe warzywa i kaszę rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę, połącz z porem i zagnieć ciasto. Na posypanej sezamem blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż uformowane burgery. Posyp sezamem również z wierzchu, piecz w 180°C przez 25 minut.
Tarta szpinakowo-szparagowa
- 300 g komosy ryżowej kiełkowanej
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 40 g mąki z pestek melona (lub migdałowej)
- spory seler korzeniowy
- pęczek szparagów zielonych
- 150 g orzechów nerkowca
- kurkuma w proszku
- mielona gałka muszkatołowa
- suszony lubczyk
- sok z cytryny
- pęczek szpinaku
- sól
- soda oczyszczona
W malakserze umieść ugotowaną wcześniej komosę, kawałek selera (około 100 g), posól odrobinę, dodaj szczyptę sody i zmiksuj na gładką, zwartą masę. Jej gęstość reguluj ewentualnie dodatkiem siemienia i mąki melonowej. Zagnieć do połączenia się składników. Wyłóż blaszkę do tarty papierem do pieczenia i wyklej ciastem formę tak, żeby pokrywało cienko spód i brzegi. Podziurkuj ciasto widelcem i piecz w 170°C około 10 minut do lekkiego zrumienienia.
W trakcie pieczenia zrób sos: w malakserze umieść pozostałą część selera, nerkowce, szczyptę kurkumy, odrobinkę gałki muszkatołowej, sok z cytryny, szczyptę soli, lubczyku i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej ostrożnie wody i/lub dodaj (jeżeli masz) kawałek podpieczonej cukinii bez skórki. Do gotowej masy wsyp posiekany szpinak, wymieszaj i wyłóż na spód tarty.
Udekoruj ugotowanymi i ostudzonymi szparagami oraz pomidorami, posyp ulubionymi ziołami i piecz przez 20–30 minut, do ścięcia się farszu.